Talenten

Je zelfvertrouwen vergroten is de sleutel van een gelukkiger en succesvoller leven.

Oprah Winfrey noemt gebrek aan zelfvertrouwen ” de kern van alle problemen in de wereld” (bron achterhalen!)

Alle vrouwen die bij mij komen, hebben een laag zelfvertrouwen. Met welke persoonlijke of zakelijke uitdaging ze ook te maken hebben. Ik merkte dat het hun gebrek aan zelfvertrouwen is, wat ze tegenhoudt. Ze hadden een paar klappen opgelopen en concluderen dat succes en geluk niet voor ze weggelegd is. En dat is zo zonde. Want wij mensen zijn prima in staat om onze eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Daarom besloot ik om me juist daar in te specialiseren. Want je zelfvertrouwen vergroten is de sleutel van een gelukkig en succesvol leven.

Om zelfverzekerder door het leven te gaan, zijn er een aantal fases die je te doorlopen hebt.

Het begint allemaal bij de mate waarin je jezelf kent en je bewust bent van al jouw kanten. Talenten, valkuilen, gewoonten, patronen en gedachten die je in de weg zitten. zul je niet alleen moeten herkennen, maar ook erkennen. en daar bedoel ik mee: accepteren en leren inzetten.

Zodra je al jouw unieke kanten accepteert, ga je kijken wat je ermee kan doen. Kijk naar de talenten die je nu al kan inzetten. En kijk naar alle kanten die je nog verder wilt ontwikkelen om jouw doelen te behalen.

Het belangrijkste tijdens deze zelfontwikkelingsreis is , dat je leert tevreden te zijn met wat er al is. Terwijl je de ambitie mag hebben om te groeien.

Objectief naar jezelf leren kijken is misschien wel de allermoeilijkste skill die je kunt leren. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt. wauw, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open.

Zelfreflectie of zelfobservatie is dus een belangrijk onderdeel van deze cursus. Verwar dit niet met het beoordelen van jezelf hè. Nee, reflecteren is objectief observeren wat je hebt gedaan. wat er is gebeurt en wat de uitkomst is. Het antwoord op die vraag zorgt ervoor dat je meer kunt doen van datgene of dat je het mag aanpassen om een beter resultaat te bereiken.

Dat klinkt nu heel zakelijk. Maar het is op allerlei situaties toe te passen. In je relaties of op persoonlijk vlak.

Als jij er bijvoorbeeld achterkomt dat je je alleen maar goed voelt als je dingen voor je omgeving doet. Kom je er misschien achter dat je niet genoeg voor jezelf doet. dat je teveel inlevert. Dat is wat zelfobservatie doet. Je leert veel zelfbewuster zijn en ontdekt wat je eigelijk doet. en wat je doet bepaalt, wie je bent? Nog even uitzoeken!

En let goed op: Niets is fout! Je bent goed zoals je nu bent. Maar je moet wel even uitzoeken of je echt bent wie je nu voordoet.

Om daar achter te komen gaan we kijken naar jouw kernwaarden en jouw gekozen waarden.

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben het idee dat ze eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, voordat ze zichzelf mogen waarderen. Ze voelen zich bijvoorbeeld pas waardevol als iedereen ze aardig vindt. Of ze vinden zichzelf alleen goed genoeg, als ze keihard werken. Of heel veel geld verdienen. Gaat dat vervolgens mis, dan lopen ze een flinke deuk in hun voorwaardelijke zelfwaardering op. Zie je wel, die klant heeft niet voor mij gekozen. Ik ben niet goed genoeg. Terwijl die klant misschien net …… Om je eigenwaarde te vergroten moeten jouw voorwaardelijke opvattingen, omgezet worden in onvoorwaardelijke zelfwaardering. Leer jezelf accepteren en zowel je sterke als zwakke kanten accepteren.

Hoewel je je gedrag en denken kunt veranderen door praktische tips en oefeningen, heb je wel een flinke investering nodig om je zelfvertrouwen te vergroten. Je moet structureel werken aan patronen en gewoonten die er ingesleten zijn. En omdat die vaak binnen je comfortzone liggen (terwijl ze misschien helemaal niet zo comfortabel voelen) moet je wel wat drempels over. 1 van de grootste is: Fouten durven maken. ik heb al eerder verteld dat perfectionisme vaak een uiting is van een lage zelfwaardering. En als jij perfectionistische trekjes hebt, is het heel lastig om fouten te durven maken. Stukje over perfectionisme loslaten 80/20 en fouten zien als leerschool.

Alvast stuk zelfwaardering:

Je zelfvertrouwen vergroten heeft alles te maken met de mate waarop je jezelf waardeert en respecteert. Los van het feit of je iets goed kunt. een goede zelfwaardering is de basis voor een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Wat vind ik van mezelf? Ben ik goed zoals ik ben? Mag ik er zijn? De antwoorden op deze vragen vinden hun oorsprong in je jeugd. Je ouders, leeftijdsgenoten, vrienden en leraren, spelen en een grote rol bij het vormen van jouw zelfbeeld. Wordt je met respect behandeld en gewaardeerd om wie je bent? Geven ze je aandacht en liefde? Dan ontstaat er een positief zelfbeeld.

Maar lieve ouders en een fijne omgeving zijn niet genoeg. Je zelfvertrouwen vergroten doe je vooral door zelf te ervaren dat je iets kunt. Daarom komt er bij alle nieuwe dingen die je gaat proberen, weer dat gevoel van onzekerheid om de hoek kijken.

Maar als jouw zelfbeeld goed is, zal je eerder de uitdaging aangaan. je weet dan namelijk dat de mate waarin je slaagt in je onderneming, niet jouw waarde bepaald. Als het mislukt of minder goed uitpakt, betekent het niet dat je minder waardig bent. Het betekent dat je het nog een keer mag proberen. Dat je misschien andere talenten mag gebruiken of mag ontwikkelen. Of dat je een andere strategie moet gebruiken om het te laten slagen. om toch je gewenste eindresultaat te behalen. Niet dat je op moet geven omdat je niet goed genoeg bent!

Mening/kritiek en feedback van anderen

Dat zijn 3 verschillende dingen. Hoe zie jij het als iemand iets over jou of jouw werk te zeggen heeft. Als hun mening, als kritiek of als feedback. Het taalgebruik bepaalt namelijk in zekere mate al het gevoel wat je erbij krijgt.

Mening is van iemand anders, Kritiek raakt jouw persoonlijk, feedback kan je van leren!

Maar ook positieve feedback kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Wees er alleen alert op dat je niet afhankelijk bent van de waardering van anderen. Zorg altijd dat je naar jezelf blijft kijken. In het begin kan het fijn zijn als je positieve feedback krijgt over iets nieuws wat je doet. Maar laat die feedback ook echt landen en besef je dat je goed bezig bent. Dan kan je weer over gaan op jouw zelfwaarde. En dat geeft je veel meer zelfvertrouwen dan steeds wachten op een compliment om je goed genoeg te voelen.

Waar komt jouw negatieve zelfbeeld vandaan? Negatieve kritiek kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Je ouders kunnen je het gevoel hebben gegeven dat je nooit goed genoeg was. of misschien werd je gepest door klasgenoten. Er kunnen 2 dingen gebeuren. Of je wordt uitermate streberig (denk aan perfectionisme) en wil alles beter, sneller en meer doen om iedereen maar tevreden te houden en te laten zien dat je het wél kan. Of je klapt dicht en gelooft dat je het inderdaad niet kan en nooit zal kunnen.

Het zijn allebei vervelende situaties waar je in bent beland. De eerste zorgt voor heel veel stress en…. en de tweede zorgt ervoor dat je altijd settled for less. Niet echt een uitgangspunt om die zelfverzekerde vrouw te zijn!

Door jezelf beter te leren kennen, je eigenwaarde op te krikken, wordt jouw leven een heel stuk leuker en makkelijker.

Het lullige van altijd negatieve kritiek is dat je het zelf gaat geloven. En dat je brein er voor gaat zorgen dat je altijd bevestiging krijgt van waar je in gelooft. Dus als jij denkt dat het je toch nooit lukt om af te vallen, zal je in alles bevestigd worden dat dat daadwerkelijk ook zo is. zo hou je het onbewust in stand. Want elke keer als je een negatieve ervaring hebt, wordt bevestigd waar jij al zo bang voor bent. En het is ook wel lekker dat je zo niet de verantwoordelijkheid hoeft te nemen om het tegendeel te bewijzen. Over verantwoordelijkheid nemen over je eigen geluk ga ik nog uitgebreid in in de module: De regie pakken over je leven. Die helemaal in het teken staan van zelfleiderschap. Maar first things first. Het is niet voor niets dat we ons nu eens concentreren op jouw zelfwaardering.

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben het idee dat ze eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, voordat ze zichzelf mogen waarderen. Ze voelen zich bijvoorbeeld pas waardevol als iedereen ze aardig vindt. Of ze vinden zichzelf alleen goed genoeg, als ze keihard werken. Of heel veel geld verdienen. Gaat dat vervolgens mis, dan lopen ze een flinke deuk in hun voorwaardelijke zelfwaardering op. Zie je wel, die klant heeft niet voor mij gekozen. Ik ben niet goed genoeg. Terwijl die klant misschien net …… Om je eigenwaarde te vergroten moeten jouw voorwaardelijke opvattingen, omgezet worden in onvoorwaardelijke zelfwaardering. Leer jezelf accepteren en zowel je sterke als zwakke kanten accepteren.

Onvoorwaardelijke tevredenheid over jezelf voelt niet alleen goed, het is ook gezond. Je bent namelijk minder ontvankelijk voor (psychosomatische) ziekten. En je neemt zelfzorg een stuk serieuzer, als je vind dat je nou eenmaal het beste waard bent. Wat voorbeelden: sport, voeding, grenzen aangeven.

Uit talloze onderzoeken blijkt dat gebrek aan zelfwaardering een risicofactor is voor depressie, gepest worden, eetstoornissen en relatieproblemen.

Alvast stuk zelfvertrouwen:

Ons zelfvertrouwen vergroten willen we bijna allemaal. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, moet je jezelf kennen én weten wat zelfvertrouwen is. In de vorige modules heb je jezelf al een stuk beter leren kennen. weet je wat jouw unieke eigenschappen en kwaliteiten zijn. maar ook je schaduwkanten. en weet je nu ook waarom je daar niks voor te vrezen hebt. In deze module gaan we meer in op wat zelfvertrouwen is.

Eigenlijk bestaat het voornamelijk uit de overtuiging een taak redelijk te kunnen volbrengen.

Zelfvertrouwen bestaat uit 3 onderdelen: Kennis, Ervaring en mindset. dus juist die 3 onderdelen, vormen de rode draad door deze module.

Ervaring: Het is een realistische inschatting van jouw kwaliteiten. Meestal wordt deze gevormd door een positieve ervaring vanuit je verleden. als je iets eerder goed hebt gedaan, vertrouw je er meer op dat het de volgende keer weer goed gaat.

Kennis: Ben jij overtuigd dat je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp. Dan zul je daar makkelijker over praten of iets uitvoeren. je kunt namelijk terugvallen op jouw kennis. Bv een presentatie over een onderwerp waar je zoveel over weet, dat je er uren over kunt praten, gaat je makkelijker af dan een presentatie over …. iets unieks bedenken. Of dat moet nou net jouw expertise zijn! Mijn voorbeeld presentatie Canon.

Mindset: En dat brengt me bij het volgende onderdeel. De manier waarop jouw brein werkt. Growth en Fixed mindset. Vanuit overvloed denken of tekort. Ze zullen me uitlachen of ik heb veel meer kennis en ervaring dan de mensen in de zaal. Niemand luistert naar me of als ik al 1 persoon help, ben ik blij. Verhaal Canon.

Als je jezelf kent en jezelf op waarde schat, zal je merken dat je veel meer in jezelf gelooft en dat ook uitstraalt. De vorige 2 modules hebben we het daar uitgebreid over gehad.

Verder belangrijk bij zelfvertrouwen: zie trello